23 Temmuz 2010 Cuma


Önemsemediğimiz detaylar...bilgiler....sonra düzeltiriz diye yarım bıraktığımız işler.....O’nu bir ara arayıp uzun uzun anlatırım dediklerimiz...hepsi, ama hepsi bazen külliyen yalan olur ya...
Hani fırsat bulamadım.. elim telefona gitmedi...yüzüm tutmadı.. ya da gerçekten unuttum doğru yaaa diye kendimize geldiğimiz anlar...

Sonra da bi sebepten dolayı hepten düzeltemeyiz...

Kişisel tarihimizde sanırım bu çokça yaşadığımız anlar, eğer hayatımızdaki rayların makasını değiştirecek kadar büyük ihmaller ise..evet, sanırım yanar canımız..bayağa bi hem de..


.....


Yavuz Sultan Selim...Osmanlı İmparatorluğu’nun 9. Padişahı...çok değil, babasının (2. Beyazıt) 31 yıl süren hükümdarlığı ile oğlunun (Kanuni Sultan Süleyman) 46 yıl sürecek hükümdarlığı arasında sadece 8 sene padişahlık yapabilmiş, en mütevazi sultanlardan..

Belki 21 sene padişahlık yapmış 3. Murat’dan daha çok aklımızda kalmıştır, Yavuz Selim. Çaldıran Savaşı, Mercidabık ve Ridaniye Zaferi..

Matematiği sevenler varsa aramızda, şöyle açıklıyım 2.375.000 km.kare olan topraklarımız, döneminde, 6.557.000 km.kare çıktı. Sadece 8 yılda !

1517 yılında, son Abbasi halifesi 3. Mütevekkil’den Mekke ve Medine’nin hizmetkarı ünvanını alarak da halife olan ( bir törenle sırtındaki cübbeyi ve belindeki kılıcı Yavuz’a verip halife yapmış. Bu kadar yani ! ) Yavuz Selim, tarihimizde..hatta dünya tarihinde önemli bir yer tutar.

Gelin görün ki, bu önemli şahsiyetin resmi..Evet evet, şu yukarda koyduğum resim...Yavuz Selim’in resmi değil...muhtemelen bunu önemsememiş bir tarihçi...bir ara arayıp söylerim çocuklara, yanlış resmi basmışsınız diyecek belki bir editör, dikkatsiz bir gözden kaçan tarihi bir hata ...hem de ne hata !

Geçen hafta ki Tarihin Arka Odası programında durumu açıklayan Murat Bardakçı, bir daha dikkatle tabloya bakmamı sağladı. Osmanlı Padişahları taç takmadılar...Asla ! ..Nasıl bu gözümüzden kaçtı...ne kadar ezbere ve önümüze konan ne ise sorgulamadan kabul ediyorduk..

Peki, kim bu resimdeki derseniz.. daha komik bir hal alıyor..Safevi Devleti'nin kurucusu olan Şah İsmail(*). 16. yüzyıllarda yaşamış ve dönem dönem Osmanlılar ile savaşmış. Aleviler arasında saygın, şiirleri hala Anadolu’da bilinen başka büyük Türk Hükümdar’ı...

Şimdi eğer evinizdeki duvarınızda ya da aldığınız tarihi kitaplarda Yavuz Selim diye üstteki resim geçiyorsa, artık o resmin gerçek olmadığını biliyorsunuz....

Ama, işte hayat böyle bazen...Yanlış/ eksik de olsa..duvardaki resim kime adanmış ise onun adı geçiyor tarihe.. Bazen gerçek dediğimiz, doğru olanı değil, çoğulun bildiği ne ise o olarak kalıyor.

Hem de düşünün koskoca Yavuz Sultan Selim’de bile böyle bir hata yapılabiliniyor.


NOT:Evet, yandaki gerçek Yavuz Sultan Selim'in resmi....








(*) Reha Çamuroğlu'nun yazdığı "İsmail", Şah İsmail ve dönemini anlatan muhteşem bir tarihi roman. Osmanlılar'a bir de karşı taraftan bakmak ister misiniz ?
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=95732

Hiç yorum yok: